Blog

Ders çalışma motivasyonu nasıl arttırılır ?

Ders çalışırken oluşan motivasyon düşüklüğü her öğrencinin başına gelebilecek sorunlardandır. Öğrenci ders çalışmayı zorunluluk olarak gördüğü için ister istemez ders çalışırken motivasyon eksikliği yaşamaktadır. Öğrenci ders çalışırken motivasyonunu arttırmak için başaramama düşüncesini aklından çıkarmalıdır. Başarısızlığın hiçbir şeyin sonu olmadığını bilmeli ve başarısız olduğu dersin üzerine daha çok düşmelidir. Öğrenci kendine başaracağı konusunda inanmalı ve güvenmelidir. Böylelikle ders çalışırken motivasyonunu arttırmış olur. Öğrenci ders çalışırken belli bir amaca sahip olmalıdır. Öğrencinin hedefi olursa ona yoğunlaşacaktır. Sürekli olarak hedefe ulaşma isteği öğrenciyi ders çalışırken motive ederek bu amaç uğrunda isteyerek ve verimli olarak ders çalışmasını sağlayacak en önemli etkenlerden bir tanesidir. Öğrenciler ders çalışırken motivasyonunu arttırmak için çalışma ortamına da önem vermelidir.

Bazıları dağınık ortamda çalışabilirken bazıları da en küçük bir dağınıklıkta bile derse konsantre olamayabilmektedir. Bunu aşmak için öğrenci kendine uygun ortam hazırlayarak ders çalıştığı yeri ders çalışmaya uygun hale getirdiğinde derslerine isteyerek çalışabilmektedir. Ve ders çalışırken motivasyonunda artış olmasını sağlamış olur. Öğrenciler ders çalışırken arkadaşlarından geri kalma ve ders çalışmayı yarış gibi görme şeklindeki düşüncelerden uzak durmalıdır. Rekabet mutlaka olacaktır fakat önemli olan olumlu ve motive edici rekabettir.

Karamsarlık En Kötü Düşmandır

Öğrencinin motivasyonu bu tür küçük olumlu rekabetler sonucu artacaktır. Bir süre sonra da öğrencideki ders çalışma isteği ve başarı artışı gözle görülecektir. Ayrıca öğrenciler ders çalışırken motivasyonunu arttırmak için grup çalışması şeklinde bir çalışma yöntemi de uygulayabilir. Öğrenci grup çalışması için belli bir sayıda arkadaşı ile bir araya gelip zorlandığı dersin hem üstesinden gelmiş hem de ders çalışırken motivasyonunu arttırmış olur. Ders çalışırken motivasyon düşüklüğü öğrenciyi karamsarlığa dolayısıyla başarısızlığa iteceği herkesçe bilinen bir sonuçtur. Bu yüzden ders çalışırken motivasyonun yüksek tutulması öğrenciyi birçok açıdan olumlu etkileyerek başarılarının devamını sağlayacaktır. Bu konuda öğrencilere verilecek en iyi tavsiye karamsar olmamaları ve motivasyonlarını her zaman yüksek tutmaları olacaktır.

Hedefinizin Olması Motivasyonu Artırır

Her öğrencinin hayatında önemli bir yer kaplayan ölçme ve değerlendirme sınavları, hayatımızın her döneminde karşımıza çıkan sınavlardır. Hayatımızı etkileyen bu sınavlar içinde motivasyonun yeri hayli büyüktür bu zorlu süreç içinde aslında en büyük destekçimiz de moral bozanımız da kendimizdir. Bu süreç içinde değişik ruh halleri ile cebelleşiriz bunlarda bizim olumlu ve olumsuz düşünmemize neden olurlar. Motivasyonu yüksek insanlar daima her şeyden önce pozitiftir, her başarısızlığın mutlaka bir gün başarıyla sonuçlanacağını düşünürler, kendilerine inançları çok güçlüdür bu da kazanma arzusu yaratır. Öncelikle bir işi veya durumu başarabileceğinize ilk önce kendinizi inandırmanız gerekmektedir. Sizin inanmadığınız bir duruma başkasının inanmasını bekleyemezsiniz, diğer bir motivasyon arttırma yöntemi ise hedef koymaktır.

Çalışmaya başlamadan önce mutlaka kendiniz için en iyi severek yapacağınız bölümleri araştırıp karar vermelisiniz. Bununla birlikte seçtiğiniz meslek veya üniversiteye ait olan kartpostallar fotoğraflar çeşitli materyalleri odanıza asarak hedefinizi daima göz önünde tutup ders çalışma isteğinizi arttırabilirsiniz. Özellikle meslek veya üniversite seçerken gerçekçi olunması bir diğer husustur. Örnek verecek olursak başarısız ve derslerine önem vermeyen bir öğrencinin Galatasaray Üniversitesi’nde veya köklü farklı üniversitelerde hukuk istemesi gerçekçi bir hedef olmaz. Öğrencinin mutlaka kendini tanıması ve ulaşılabilir hayallere yönelmesi gerekmektedir. Motivasyonu arttırmanın bir diğer yolu ise sağlıklı ders çalışmaktır. Yerinde verilen molalar motivasyonu olumlu yönde arttırır.

Başarı çok ders çalışarak değil, çalışma sürekli hale getirildiği zaman kaçınılmaz olur. Örneğin çoğu öğrenci gecesini gündüzüne katarak çalışır fakat başarıyı sağlayamaz. Çünkü verimli bir çalışmaya ulaşamamıştır, motivasyonu arttırma yöntemlerinden bir diğeri ise kendinize o işi başarıyla yaptıktan sonra ödüller vermenizdir. Mesela bu konuyu bugün tamamlarsam kendime çikolata alacağım gibi küçük jestler düşünülebilir. Ders çalışırken motivasyon kaybına uğradığınızda daha önce başarılı olduğumuz anları hatırlayıp kendinizi motive edebilirsiniz ve motivasyon da en önemli şeylerden biri de hayal kurmaktır. İstediğiniz üniversiteyi ve bölümü düşünerek kendinizi motive edebilir ve hayallerinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz…

Açılan sayfada 3 adımda ders paketini oluşturabilirsiniz. Almak istediğiniz toplam ders sayılarını yazıp adımları tamamlamanız yeterli…


 

Özel Ders Almak İster Misiniz?

6698 sayılı kanun kapsamında Atabey Eğitim Kurumları'ndan ticari elektronik ileti almayı istiyor musunuz ?

Formda yer alan kişisel verilerimin Gizlilik, Şartlar ve Koşulları sayfasında belirtilen usülde kullanılmasını kabul ediyorum.


Diğer Rehberlik YazılarıRehberlik


Sınava Hazırlık YazılarıSınava Hazırlık
})

Telefon+90 553 841 3028

   Fiyat Hesaplama