Blog

Kimler eğitim kurumu açmak ister diye bir soru sorulmuş mudur bilmem ama, zihninizde sabit bir profil oluşuyorsa yanılıyorsunuz. Kim bu özel kurs açmak isteyenler diye soralım ve şöyle genel hatları ile bir göz atalım; bir özel öğretim kurumunun başarılı müdürü, ya da resmi okullarda veya özel kurslarda öğretmenlik yapan “iyi” öğretmenler, atanamayan öğretmenler, işletmeden yeni mezun olmuş kendini ispatlamak isteyen genç kardeşim, karı-koca emekli olduk maddi manevi birikimlerimizi bir yere kanalize etmek istiyoruz diyenler, piyasada çok dolaşıp “bu işlerde deli para var diyollaa” diyenleri duyup gaza gelmeye hazır kardeşim.

Peki, bir özel kurs açıp işletmek için ne gerekli? Kısaca şunlar; yeterince işletme bilgisi, ekonomi, finans bilgisi ve eğitim bilimleri. Bunlara yeterince sahip değilseniz kabul edilebilir ikinci seçeneğimiz şu bunların önemine olan inanç. Yani şöyle ki; diyelim ki bu alanlarda yeterli asgari donanıma sahip değilsiniz o zaman yine de işletmenizi kurup işletmeniz için bunların önemini anlamanız ve bu alanlardaki eksiklerinizi gidermek üzere bir plan oluşturmanız gerekir. Ne gerek var böyle şeylere benim ağzım iyi laf yapar zamanında az mı evimdeki eşyaları 2.elden sattım kafasındaysan âcizane sana tavsiyem girme kardeşim bu işlere.

Özellikle içinde bulunduğumuz zaman itibariyle eğitim kurumu açmanın önemli şartlarından biri de asgarinin biraz üstü hukuk bilgisidir. Haklarınızı bilmiyorsanız ve öğrenmeye de üşenecekseniz eğitim sektörü doğru alan değil bilginiz olsun.

Ve bu bilgilerin yanında sahip olmanız gereken en önemli şey azami cesaret. Yeterli cesaretiniz yoksa eğitim sektöründe olup bitenler sizi ticarete hatta hayata bile küstürebilir.

Unutmadan eklemekte fayda var 100 Bin TL ve üzeri bir sermaye de şart. Bu miktar yapacağınız işin detaylarına göre 5 milyona kadar çıkabilir. Paran yoksa girme bu işlere demem zira şartlar olgunlaşırsa para bir şekilde bulunur. Zaten en sona yazma sebebim de budur.

Şimdi diyelim ki bu bilgiler ve donanımlarla ilgili tamamsınız. Peki bunlar gerçek hayatta nerede işimize yarayacak? Bir göz atalım;

1) Yönetim organizasyonu kurarken; hizmet vereceğiniz insanlara hizmetinizi kafanızdakine yakın ulaştırabilmek için bir organizasyon şemanız, bu şemanın içini dolduran ekibiniz ya da insan kaynağınız olmalı ve bu insan kaynağı ile büyümeyi ilerlemeyi ve gelişmeyi tahayyül ve tasavvur etmelisiniz.

2) Veliye ulaşırken; satış, pazarlama, kampanya ve reklam bilgilerine sahip olmanız gerekecek. Bu madde gözünüzü korkutmasın zira mahalle arasında dağıttıracağınız bir broşürle bile sonuç almanız mümkündür. Yeter ki doğru pazar, doğru yöntem ve doğru araçlarla yapılsın.

3) Öğretmen yönetirken; sistemin sağlıklı ilerlemesi için fazlasıyla ihtiyaç duyacağınız bir alan. Haliyle işletme alanındaki kazanımlarınız bilhassa insan kaynakları ve personel yönetimi alanlarındaki bilgiler başlıkta sizi çok rahatlatacak. Ayrıca eğitim bilimleri alanındaki kazanımlarınız öğretmen personelinize rehberlik ya da liderlik etmenizi kolaylaştıracaktır.

4) Veliyi yönetirken; işletme dilinde müşteri diye göreceksiniz ama müşteri ya da veli adına her ne derseniz, eğer bu kişilerle kurduğunuz ilişkide ihtiyaç analizi yapamıyorsanız ve bu ihtiyacın sınırlarında bir hizmet tasarlayamıyorsanız ya kendinizi velinin her istediğini yapmaya çalışırken bulursunuz ya da velilere rest çekerken, ki her iki resimde yönetimsizlik ve bilgisizlik resmidir.

5) Diyelim ki para kazanmaya başladınız parayı yönetirken; ülkemizin en ana sorunlarından biri olan finans kaynaklarının yönetimi konusunu mikro boyutta para kazanmaya başladığınızda yaşayacaksınız. Burada iki taraflı bir durum var, nasılsa kazanıyorum duygusuyla yılların birikmiş komplekslerini meta ile tatmin etmek üzere har vurup harman savurma yönü. Diğeri ise aşırı istikbal kaygıları ile kazandığını gayr-i menkule taşa toprağa yatırıp kendini garanti altına alma dürtüsü. Bu alanda da çıkışı bulabilmek için ekonomi bilimine ve finans bilgilerine ihtiyacınız olacak.

6) Ürün yönetirken; verdiğiniz hizmetin şekli, miktarı, kalitesi, nitel ve nicel özelliklerini kapsar. Başlangıçta belirlediğiniz ürün; yani hangi yaş grubuna nasıl bir ders sistematiği ile hizmet götüreceğiz, ne ne kadar olacak ne kadar olmayacak yani verdiğiniz hizmet için belirlediğiniz ana çerçeve süreçle ihtiyaç analizi derinleştikçe ve temas edilen veli sayısı arttıkça serpilip kemale erecektir. Fakat bu alanda iyi bir izleyici olmalısınız. Ayrıca yine eğitim bilimleri alanındaki kazanımlarınız hizmetinizin kalitesini arttırmada itici bir güç olacaktır.

7) Resmi kurumlarla temas kurarken; MEB, maliye, belediye vs vs. bu da son yıllardaki ekstra sıkıntıları bir kenara bırakırsak asgarisi yeterli olurdu aslında, bir danışmanlık alıp çözebilirdiniz fakat son yıllarda eğitim sektöründe olup bitenler daha fazlasına ihtiyaç olduğunu gösterdi.

Hasıl-ı kelam; bir eğitim kurumu açmaya niyetli iseniz, ister kendi markanızı oluşturmak isteyin isterseniz franchising alarak bu işi yapmaya niyetlenin, bu kazanımlardan ve yukarıda dikkat çektiğim hususlardan muaf olmayacaksınız. Siz siz olun etrafınızdaki olmazcılarla, bir şey yok ya yaparızcılarla mesafenizi iyi ayarlayın. Her iki gruptan da uzak durun diyemem çünkü her iki grupta hayatın gerçeği, rengi, tadı tuzu yok saymanın bir faydası olmaz. Fakat 2 gruptan herhangi birinin etkisine giriyorsanız başarısızlık yakındır.

Her ticaret gibi eğitim ticareti de zor ve komplike bir durumdur. Yukarıda saydığım kazanımlar ve donanımlarla baş edecek, mücadele edecek azmin ve cesaretin yoksa maalesef yol senin için iyi görünmüyor ve fakat eksikliklerinin farkına varıp ciddiyetle üstüne düşersen sandığından daha kolay olduğunu fark edeceksin.

Son tahlilde benim kanaatimi soruyorsan; EVET YAPABİLİRSİN…

})

Telefon+90 553 841 3028

   Fiyat Hesaplama