Blog

Temel Yeterlik Testi, YKS sisteminin ilk aşamasıdır. Türkçe, TYT aşamasında önemli ağırlığı olan derslerden biri. Ancak Türkçe’ de çok sayıda öğrencinin sıkıntı yaşadığı paragraf soruları bulunuyor. Bununla ilgili genelde “yavaş çözüyorum“, “iki şık arasında kalıyorum“, “istenileni bulamıyorum” gibi şikayetler oluyor.

Paragraf sorularında başarılı olmak için okumayı ve anlamayı güçlendirmek gerekiyor. Kitap, makale, dergi, gazete okumak gibi alışkanlıklar paragraf sorularını anlamada yardımcı oluyor. Aynı zamanda paragraf çözme teknikleri ile daha verimli bir şekilde paragraf çalışmak da mümkün oluyor.

Paragraf Sorularına Kendi Yorumunuzu Katmayın

Paragraf sorularının birçok alt başlığı bulunuyor: Ana fikir, yardımcı fikir, konu, başlık, paragraf tamamlama, paragraf oluşturma, paragrafın ikiye ayrılması, düşüncenin akışını bozan cümle, paragrafa cümle ekleme, duyularla ilgili sorular, bir sorunun cevabı olan paragraflar, paragraftan yargı çıkarma.

Paragraf soru çözme teknikleri

Paragraf çözme teknikleri içinde en önemlisi, ilk önce soruyu okumaktır. Soruda neyin istenildiğini iyice kavramak önemlidir. Soruda ulaşılabilir/ulaşılamaz, hangisi vardır/yoktur gibi ifadeler altı çizilidir ve buna dikkat edilmelidir. Bu kısımdan sonra paragrafı okumak daha verimli olur.

İkinci en önemli kısım soruya yorum katmamak. Soru kesinlikle ama kesinlikle paragrafa göre çözülmelidir. Öğrencilerin yaptığı en büyük yanlışlardan bir bu şık daha mantıklı diye düşünmelidir. Bu yanlış sonuca götürür. Sorulara ve paragrafa yorum katmadan sadece anlatılmak istenen düşünceye yoğunlaşmak gerekiyor.

Paragraftaki giriş cümlesi oldukça önemlidir. Bu cümle ana fikir, başlık ve konu hakkında önemli bilgiler sunar. İstenen cevabın bu cümle olması da olasıdır.

Paragraf Çözme Teknikleri: Paragrafı Anlamakta Güçlük Çekiyorsanız Zaman Kaybetmeyin

Bir paragraf sorusu bittiğinde o soru akıldan çıkarılmalıdır. Önceki paragraftan akılda kalanlar ile sonraki soruya geçmek aklınızı karıştırır. Bir kere okunan paragrafı anlamakta zorlanıyorsanız, soruyu boş bırakarak diğerine geçmeniz faydalı olabilir. Sonrasında o soruya tekrar dönerek daha berrak bir zihin ile bakabilirsiniz.

Bir soruda ısrarcı olmak hem soruyu anlamanızı güçleştirir hem de zamanınızı boşa harcamanıza ve panik yapmanıza neden olur. Bu yüzden her soruya belli zaman ayırarak yapmaya çalışın, zamanınızı tüketmeyin.

Sınavda daha hızlı ve rahat çözüm yapmak için sıkça soru çözmeyi ve paragraf çözme teknikleri üzerinde çalışmayı deneyin.

Açılan sayfada 3 adımda ders paketini oluşturabilirsiniz. Almak istediğiniz toplam ders sayılarını yazıp adımları tamamlamanız yeterli…


 

Özel Ders Almak İster Misiniz?

6698 sayılı kanun kapsamında Atabey Eğitim Kurumları'ndan ticari elektronik ileti almayı istiyor musunuz ?

Formda yer alan kişisel verilerimin Gizlilik, Şartlar ve Koşulları sayfasında belirtilen usülde kullanılmasını kabul ediyorum.


Diğer Türkçe YazılarıTürkçe


Özel Ders YazılarıÖzel Ders Blogu
})

Telefon+90 553 841 3028

   Fiyat Hesaplama