Blog

Öğrencilerin, lise ve üniversite sınavlarına hazırlanırken hafife aldıkları ama sınavda ağırlığı olan bir konudan bahsedeceğiz: Paragraf ve cümlede anlam.

Sınav soruları içeriğine baktığınızda okuduğunuzu anlama ve doğru/yanlış metni bulmaya dayalıdır. Öğrencilerin bir metin okuyarak yoruma gerek kalmadan sadece dikkatle çözebileceği sorulardır. Ama gel gelelim YGS ve TEOG sınavlarına bakıldığında hepsini doğru yapan sayısı çok azdır.

Sınavdan önce en az çalışma süresi verilen paragraf konusudur. Eski TEOG sorularında rastladığımız örnekleri bu yıl LGS içinde göreceğiz. Geçen aylarda yayınlanan örnek sorular bize bunu gösteriyor. LGS için de geçerli olacak yegane paragraf kuralı “okuduğunu anlama”… Öğrencilerin lise sınavına hazırlanırken basit diye nitelendirdiği paragraf sorularında geçen yıllardaki YGS sorularında cümle ve paragraf anlama sorularının hepsini yapan oranı çok azdır. Bu yıl başlayacak LGS içinde analizler farklı olmayacaktır. Çünkü sınav sistemi değişse de konu dağılımı ve müfredatta büyük değişiklikler yapılmadı.

Liselere geçiş sınavında çözülecek dil bilgisi soruları için yapılan hazırlıkları paragrafa kaydırdığımızda daha az efor sarf ederek daha çok puan kazanmakta mümkün. Öğrencinin paragraf çözme tekniklerini LGS sorularında kullanması onu tekniği bilmeyenlerin önüne geçirir. Bu yüzden okuduğunu anlama üzerine yoğunlaştığında ve bunu başardığından büyük bir kitleyi geride bırakıp öne geçecektir.

Paragraf Soruları Nasıl Çözülür?

Teknikler, çözümler, yöntemler bunların hepsi aslında bir açığı kapatmak için. Bu kadar uğraşa girmeden önce halledilmesi gereken asıl meseleyi konuşalım. Öğrencilerin kolay olduğuna inanıp üzerine düşmedikleri paragraf soruları bizi en derin yaramızla vuruyor “Türkçeyi anlamamak”. Doğumdan bugüne kadar öğrendiğimizi sandığımız her şey sınava gelince ortaya çıkıyor. Teog ve Ygs gibi üst öğretim kurumuna geçişlerde bu tür soruların başarı oranının diğer ezber konularına göre düşük olduğunu görüyoruz. Öğrencilerin küçümsenmeyecek oranda fazla sayıda olan paragraf gibi soruların farkında olması lazım. En son açıklanan PISA verilerinde okuduğunu anlama oranlarımız sizi şaşırtabilir. Ama yukarıda bahsettiğimiz anlam çıkarma sorularının başarı oranının düşük olduğunu destekleyen bir veridir.

Paragraf sorularının genel olarak bize gösterdiği sorun aslında dikkat eksikliği diyebiliriz. Öğrenci cümlenin anlamına fazla odaklandığı için genelde bahsedilenden uzaklaşır. Şıklarda karşısına gelen sorular içinde eğer paragrafın konusu ile ilgili bir soru sorulursa kaçırılmış oluyor. Öğrenci uzun cümlelerde ya da paragraflarda unutma gibi bir sorunla karşılaşır. Bunun temel nedeni yanlış yere odaklanma diyebiliriz.

Bugüne kadar olan üniversite sınavlarında azımsanmayacak sayıda paragraf soruları bulunmaktaydı. Özellikle YGS sözel ve eşit ağırlık alanında yarışan öğrenciler paragraf netlerini artırarak rakiplerine fark atıyordu. Ama önemli olan doğru teşhisi ve çözümü bulmaktır. Sınava hazırlanırken bu konularda eski yıllara ait sınav sistemlerini ve soruları taramış kişi ya da kurumlar size analiz noktasında yardımcı olurlar. Okula takviye ya da sınava hazırlık merkezlerimizde bunun gibi analizleri ücretsiz yaptırabileceğiniz tanışma dersini kaçırmamanızı tavsiye ederiz…

Konu Adı Soru Sayısı
Sözcük Anlamı 3
Cümle Anlamı 7
Paragraf 22
Anlatım Bozukluğu 2
Yazım Kuralları 1
Noktalama İşaretleri 1
Dil Bilgisi 3
Ses Olayları 1
TOPLAM 40

Açılan sayfada 3 adımda ders paketini oluşturabilirsiniz. Almak istediğiniz toplam ders sayılarını yazıp adımları tamamlamanız yeterli…


 

Özel Ders Almak İster Misiniz?

6698 sayılı kanun kapsamında Atabey Eğitim Kurumları'ndan ticari elektronik ileti almayı istiyor musunuz ?

Formda yer alan kişisel verilerimin Gizlilik, Şartlar ve Koşulları sayfasında belirtilen usülde kullanılmasını kabul ediyorum.


Diğer Türkçe YazılarıTürkçe


Özel Ders YazılarıÖzel Ders Blogu
})

Telefon+90 553 841 3028

   Fiyat Hesaplama