Blog

YKS Yeni Sistem Beraberinde Hangi Değişiklikleri Getiriyor?

Birçok öğrenciyi ve ailesini çok yakından ilgilendiren üniversite sınavı her sene olduğu gibi bu senede tüm hızıyla yaklaşmakta. Bu zamana kadar üniversite sınavına girmiş gençler ve bunların arasından hali hazırda mezun olmuş öğrenciler birçok değişik sistemle karşı karşıya kaldılar. Zaman değişti süre değişti sistem değişti… Değişmeyen tek şey, çalışmanın ve azmin karşılığını öğrencilerin her sistemde alıyor olması gerçeği.

Yeni sistem olarak adlandırılan YKS ve sınava ilişkin bilinmesi gereken değişiklikler YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın düzenlendiği bir basın toplantısı ile netlik kazandı. Sistemin değişmesiyle bir takım değişiklikler ve belirsizlikler meydana geldi. Peki bu değişikler ve soru işaretleri ne oldu? Bunlar cevaplanabildi mi? Gelin, YKS yeni sistem beraberinde hangi değişiklikleri getiriyor birlikte inceleyelim…

Sınav Sayısı, Oturum ve Puan Türü Değişiklikleri

*Sınav sayısı azaltıldı.

*Sınav 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna indirilerek 6 oturum yerine 3 oturum yapılmasına karar verildi.

*Puan türleri 18 puan türünden 5 puan türüne düşürüldü.

Yukarıdaki maddelerde görüyoruz ki; sınavda ciddi anlamda bir sadeleşme gerçekleştirildi. Bu değişiklikler öğrencilerin sınav stresini azaltmaya yönelik olarak yapılan düzenlemeler şeklinde adlandırılabilir. Oturumların daha az oluşu bir nebze olsun öğrencinin kaygısını ve sınava karşı oluşturduğu önyargıyı azaltacaktır. Sınav sayısının azaltılması öğrencinin zihnindeki sınav imajını değiştirecek ve bu durum adaylar için büyük bir avantaj olma ihtimali taşımaktadır.

*Bir diğer önemli değişiklik ise sınav tarihlerinin tek bir zamanda toplanması oldu. YGS-LYS sisteminde mart ve haziran aylarında olmak üzere iki aşamada yapılan sınavlar tek bir hafta sonuna toplanarak haziran ayına alındı. Böylelikle öğrenci iki ayrı tarihe odaklanmak yerine tek bir zamana konsantre olarak çalışacak ve  zamanı daha iyi planlaması mümkün olacaktır. Aynı zamanda tek bir zamana konsantre olmanın adayları psikolojik açıdan daha da rahatlatacağına inanmaktayım.

*Temel Yeterlilik Testi (TYT)‘den 200 puan ve üzerini alan adaylar bu puanı gelecek yıl kullanabilecekler .Eğer istemezler ise bir sonraki sene bu sınava girmeyecekler. Öğrencilerin lehine olarak adlandırdığımız bu değişim yeni sistemin bir avantajı olabilme niteliğindedir. TYT puanını 200 ve üzeri alan adaylar önümüzdeki yıl YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden  geçen yıl ki TYT puanını yerleştirmede kullanabilecek. Bu adaylar için başvuru ücreti 20 TL şeklinde olacaktır. Eğer adaylar başvuruya geç kalırlarsa 30 TL ödeyeceklerdir. Aman dikkat!

*Ön lisans tercihi yapabilmek için baraj puanı 150, lisans tercihi yapabilmek için baraj puanı 180 olarak belirlenmiştir. Başarı sıralaması kriteri halihazırda devam etmektedir.

*Ortaöğretim başarı puanı (OBP) her yıl olduğu gibi bu yılda hesaplanacak ve öğrencilerin sınav puanına eklenecektir. Bu bize gösteriyor ki lise yıllarındaki okul başarımız bizi takip etmeye devam edecek.

* İçerik olarak incelendiğinde ise, öğrenciler ve adaylar bilgi sorularını bu sistemde  daha çok görecek. Eski sınav sisteminde öncüllü sorular bulunurken, yeni sistemde öncüllü soruların sorulması beklenmiyor. Özellikle Temel Yeterlilik testinde (TYT) öğrencilerin Matematik ve Türkçe branşlarındaki yeterlilik seviyeleri ölçülecek. Türkçede gramer sorularından çok, dil hakimiyetine bakılacak. Kelime hazinesi de sorgulanacak. Dili kullanma, anlama, kavrama, yorumlama ve söz dağarcığının ölçüleceği bu sınavda çok kitap okuyanlar her zaman olduğu gibi avantajlı olacak.

*Ağırlıklı puan türleri  SÖZ-SAY-EA-DİL puan türlerinden her birinde soru sayısının %20 oranında ham puan alan adayların 180 SAY SÖZ EA DİL puan türleri almaları sağlanacaktır.

*Bildiğimiz üzere 2018’den önce uygulanan YGS sisteminde 6 farklı puan türü olmakla beraber öğrencilere 160 soru yöneltiliyordu. Fakat YKS ‘de birinci oturum olan TYT (temel yeterlilik testi) 120 sorudan ve tek bir puan türünden oluşmaktadır. Bu sadeleşmede her öğrenci eşit tutulup herhangi bir bölüm ayrımı yapılmamıştır. Bu da bize gösteriyor ki ilkokuldan bu zamana kadar aldığımız eğitim temel esas alınmıştır. Bütün öğrenciler ayrılmaksızın tek bir puan türünde toplanmıştır. Değerlendirmek gerekirse; soru sayısının azaltılması 6 farklı puan türünden tek bir puan türüne düşürülmesi soru işaretlerini yüksek oranda azaltacaktır.

YKS beraberinde birçok değişikliği getirmesine karşın değişmeyen birtakım şeyler mevcut… Unutulmamalıdır ki, düzenli olarak çalışan, kendine inanan ve psikolojik olarak sınav atmosferine kendisini hazırlamış adayların her zaman başarılı olacağı gerçeği… Azimle, istekle ve sevgiyle yapılan işlerin her zaman başarıyı getireceği.. ve en önemlisi de bu uzun maratonda sabrın bizi hedeflerimize ulaştıracağı gerçeği değişmeyecektir… Tüm adaylara bu uzun maratonda başarılar !!

Psk. ESMA DİBA KALYONCU

Açılan sayfada 3 adımda ders paketini oluşturabilirsiniz. Almak istediğiniz toplam ders sayılarını yazıp adımları tamamlamanız yeterli…


 

Özel Ders Almak İster Misiniz?

6698 sayılı kanun kapsamında Atabey Eğitim Kurumları'ndan ticari elektronik ileti almayı istiyor musunuz ?

Formda yer alan kişisel verilerimin Gizlilik, Şartlar ve Koşulları sayfasında belirtilen usülde kullanılmasını kabul ediyorum.


Diğer Sınava Hazırlık YazılarıSınava Hazırlık


Rehberlik YazılarıÖzel Ders Blogu
})

Telefon+90 553 841 3028

   Fiyat Hesaplama