Blog

Ders çalışırken önemli olan zamanı iyi kullanmak ve çalışılan dersten verim almaktır. Ders çalışacak öğrencinin istekli olması gerekmektedir. Eğer öğrenci ders çalışmaya isteksiz ise bunun sebepleri araştırılmalıdır. Çünkü isteksiz olan öğrenci ne kadar çalışırsa çalışsın verim noktasında sürekli eksikleri olacaktır. Öğrencinin neden ders çalışma konusunda isteksiz olduğu araştırılmalı ve doğru tespit edilerek bu durum ortadan kaldırılmalıdır.

Öncelikle bakılması gereken şey öğrencinin ders çalışmasını engelleyecek bir durumu olup olmadığıdır. Dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü, depresyon, arkadaş ilişkilerinde veya aile ilişkilerindeki sorunlar bu durumu oluşturuyor olabilir. Bu sorunların haricinde öğrencinin kapasitesini bilmekte önemlidir. Ailenin, öğretmenin veya herhangi birinin öğrenciden beklentisinin yüksek olması, öğrencinin beklentileri karşılayamaması veya karşılayamayacağını düşünmesi de öğrenci ve çevresi açısından dikkat edilmesi gereken faktörlerden bir tanesidir.

Bu faktörü ortadan kaldırmanın tek yolu çevrenin beklentilerini öğrencinin düzeyine göre ayarlamaktır. Dış faktörlerin öğrencinin ders çalışmasını engellediği sebepler çözüldükten sonra öğrencinin verim alması sağlanmalıdır.

Program Yap, Dikkatini Topla Ve Kendini Ver

İlk olarak öğrencinin ders çalışmaya karar vermesi ve istekli olması gerekir. Daha sonra öğrenci nereden başlayacağını bilemiyorsa, tespit ettiği eksiklerini tamamlamaya yönelik bir çalışma programı oluşturmalıdır. Bunun için çalışılacak ders ve konuları, hangi derse ne kadar çalışması gerektiğini de belirlemelidir. Ama önemli olan çalışmaya harcanan zaman değil, ne yapıldığı ve ne kadar verim alındığıdır. Aileler genel olarak öğrencilerin çalışmaya ayırdığı süreyi az bulsalar da uzun süre masa başında oturmak demek, ders çalışmak demek değildir. Bu durum öğrencide isteksizlik ve dikkat dağınıklığına sebep olabilir.

Çalışma, ara verilerek yapıldığı zaman verimlidir. 45 dakikalık çalışma sürelerine, 10 – 15 dakikalık dinlenme zamanları koyulmalıdır. Dikkat eksikliği olan öğrencilerde oranlar değişebilir. Öğrenci hazırlayacağı programın çalışma saatini, konuları en iyi öğrendiği, dikkatinin en iyi olduğu zaman dilimlerine göre ayarlamalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus; yemekten hemen sonra veya yorgun olunduğu bir zaman diliminde ders çalışmaya başlamanın uygun olmadığının bilinmesidir. Ders çalışılacak ortamın müsait, dikkat dağıtacak unsurlardan arındırılmış olması gerekir. Çok rahatsız edici bir sandalyede ders çalışmak kadar, çok rahat bir koltukta ders çalışmakta dikkat dağıtıcı olabilir. Dikkati mümkün olduğu kadar uyanık tutmak için masa başında ders çalışmak en uygunudur. Dikkat dağıtıcı unsurlara yer verilmemesi için cep telefonu veya bilgisayarlardan ders sürecinde uzakta kalmakta fayda vardır.

Planı Ve Hedefi Olan Her Zaman Öndedir

Ders çalışırken öğrenci çalışacağı konu ile ilgili hedefler koymalıdır. Bu bir süre hedefi ya da çalışılacak materyal hedefi olabilir. Hazırlanan çalışma programına konu aralıkları eklenebilir. Böylelikle gün sonunda hangi eksiklerin tamamlandığı veya hangi konuların bitirildiği net bir şekilde belli olur. Ders çalışma sırası, en verimli zamanların en zorlanılan derse ayrılması şeklinde planlanabilir. Bununla birlikte sayısal derslerin ya da sözel derslerin peş peşe gelmemesine dikkat etmek gerekir. Örneğin ilk sırada sayısal bir ders varsa ikinci sıraya sözel ders koymak daha uygun olacaktır. Ders çalışmadan önce eksik tespit etmek ve bunu yaparken detaycı olmakta fayda vardır. Öğrenci bütün bir konuyu bildiğini düşünebilir ancak o konunun bir bölümü kendisini farkında olmasa da zorluyor olabilir. Böyle durumlarda belirlenen eksik konuların arasına o konu da dahil edilebilir.

Derslerin günlük tekrarının yapılması bir bilginin daha uzun süreli saklanıp gerektiğinde geri çağırılabileceği yere gönderilmesi açısından önemlidir. Hatta sonraki konuya göz atmak sınıfta ne anlatılacağını bilmeyi ve dolayısıyla anlatılacak olan konuyu daha iyi dinleyip anlayabilmeyi de sağlar. Hatırlamakta güçlük çekilen konularla ilgili kısa notlar alınıp göz önünde olan bir yerde tutulabilir. Okuyarak çalışılan bir derste ise satırların altı renkli kalemlerle çizilebilir. Öğrencinin, karmaşık gelen ve anlamakta ya da akılda tutmakta zorlandığı konuları şema haline getirmesi de bu konuyu daha rahat kavramasını sağlayacaktır. Bir teoriyi şekillerle ifade etmek ya da kronolojik sıralama yapmakta işe yarayacaktır. Öğrenci, çalışma yöntemi olarak soru sorma ve konu anlatma yollarını da deneyebilir. Bunun için aileden birinden ya da bir arkadaşından yardım alabilir. Her şeyden önce öğrencinin unutmaması gereken ilk şey; düzenli ve disiplinli ders çalışma alışkanlığı kazanmak birçok problemin çözümünde en önemli adım olacaktır. Ve unutulmamalıdır ki;

”Başarının çalışmaktan önde geldiği tek yer sözlüktür”.

Açılan sayfada 3 adımda ders paketini oluşturabilirsiniz. Almak istediğiniz toplam ders sayılarını yazıp adımları tamamlamanız yeterli…


 

Özel Ders Almak İster Misiniz?

6698 sayılı kanun kapsamında Atabey Eğitim Kurumları'ndan ticari elektronik ileti almayı istiyor musunuz ?

Formda yer alan kişisel verilerimin Gizlilik, Şartlar ve Koşulları sayfasında belirtilen usülde kullanılmasını kabul ediyorum.


Diğer Rehberlik YazılarıRehberlik


Sınava Hazırlık YazılarıSınava Hazırlık
})

Telefon+90 553 841 3028

   Fiyat Hesaplama