Blog

Verimli Ders Çalışmanın Altın Kuralları

Yaşamımız boyunca eğitim alıyoruz. Öyle ki anaokulu ile başlayan eğitim serüvenimiz üniversiteyle sonlanıyor diye bilsekte kimileri akademisyen olabilmek kimileri de memur olabilmek için hazırlandıkları sınavlar dolayısıyla eğitim sürecine devam etmektedir. Bazen sınavları kendi çabamızla geçebiliyoruz fakat bazı sınavları destek almadan geçmek imkansızdır. Dershaneler, özel dersler vs. nihayetinde hepimiz bir şekilde öğrenci olduk. Öyle ya da böyle bir şeyler  öğrendik. Peki bu sürede nasıl ders çalıştık? Daha yolun başında olan minik öğrencilerimize ya da yetişkinlere neler tavsiye edebiliriz? İşte bu yazımızda bu sorulara yanıt vermeyi amaçladık. Gelin birlikte verimli ders çalışmanın altın kurallarına göz atalım.

1- Öncelikle ders çalışmak için niyetli olun. ‘Evet ben ders çalışacağım’ diyerek işe başlayın. Ama bunu söylerken dilde değil içten söyleyin.

2- Plan çıkarın; bugün okulda şu dersleri işledik, bunların genel tekrarını yapacağım yarında şu dersler var onlara da çalışıp okula gideceğim demeli ve buna uymalısınız. Derslerde mutlaka not tutun. Not tutarken hocanın anlattığı gibi değil sizin anladığınız şekilde yazın. Notlarınızı düzgün bir şekilde müsvedde kağıda yazıp onu evde defterinize geçirin. Sakın bunu zaman kaybı olarak görmeyin aksine böyle yaptıkça hem her gün tekrar yapmış olursunuz hem de sınav günü konular birikerek sizi zorlamamış olur.

3- Çalıştığınız ders sözel ise mutlaka kitabın özetini çıkarın. Kalın kitapların hepsini bilmek zorunda değilsiniz önemli yerleri yazmanız yeterli olacaktır. Bir dipnot vereyim sözel dersin ardından yine bir sözel ders çalışmayın mutlaka sayısal ders çalışın. Böylece öğrenilenler birbirine karışmamış olur.

4- Bol bol tekrar yapın. Malum öğrenilenler zamanla unutulur. Yapılan tekrarlar sayesinde öğrenilenler zihinde sürekli aktif olur ve sınavlara her daim hazır olunur.

5- Ders çalışılan ortam da verimli olmak için önemlidir.  Ders masada çalışılmalıdır. Rahat koltukta değil sandalyede çalışılmalı ve hele ki yatakta asla ders çalışılmamalıdır. Zaten çalışılmaz bir müddet sonra uyursunuz. Çalışma ortamının dağınık olmaması ve sessiz olması da önemli unsurlardır. Ayrıca çalışılan ortam yeterli ışık ve ısıda olmalıdır.

6- Ders çalışırken başka işlerle uğraşılmamalı. TV karşısında asla ders çalışılmaz ama müzik için aynı şeyi söyleyemeyiz. Enstrümantal müzik eşliğinde çalışılabilir. Herkesin zevki farklıdır. Çoğu kişi dikkat dağıttığını söylüyor ama insanın beyni aynı anda birçok uyaranı alabiliyor fakat dikkatini bir noktaya odaklıyor.

7- Bir amacınız olsun. Ders çalışıyorum ama ne olacak? Bana ne faydası olacak? Sınavları geçince ne olacak? Bu sorulara verecek cevabınız varsa amacınız var demektir. Sürekli ulaşmak istediğiniz hedefi düşünüp ona ulaşmak için elinizden gelenin fazlasını yapın.

8- Elbette ki kısa süreli molalar vermeyi unutmayın. Mola süreniz çalışma sürenizden fazla olmasın. Mola esnasında dikkatinizin dağılmasına neden olacak dizi ya da facebook, twitter vs. gibi sosyal ağlarda gezinmekten kaçının yoksa derse dönmeniz imkansız hale gelir.

9- Çalışma esnasında yanınızda sağlıklı yiyecekler bulundurun. Meyve, su ya da kahve olabilir. Tabii bunları derse başlamadan önce hazırlayın ki ders esnasında kalkıp dikkatinizi dağıtmayın. Cips, şeker, çekirdek gibi yiyeceklerden uzak durun. Bunlar dikkat dağıtmak için bire birdir. Sonuçta film izlemiyorsunuz, ders çalışmayı biraz dikkate almalısınız.

10- Çağımızın baş belası ama olmazsa olmazı telefon ve bilgisayarları çalışma esnasında kapatın veya çalışma alanından uzak bir yerde bulundurun.

11- Ve son olarak en önemli hususlardan birisi ‘düzenli uyku’. Çünkü düzenli uyku öğrenciler için gerekli olan hafızayı ve dikkati geliştirir.

Açılan sayfada 3 adımda ders paketini oluşturabilirsiniz. Almak istediğiniz toplam ders sayılarını yazıp adımları tamamlamanız yeterli…


 

Özel Ders Almak İster Misiniz?

6698 sayılı kanun kapsamında Atabey Eğitim Kurumları'ndan ticari elektronik ileti almayı istiyor musunuz ?

Formda yer alan kişisel verilerimin Gizlilik, Şartlar ve Koşulları sayfasında belirtilen usülde kullanılmasını kabul ediyorum.


Diğer Rehberlik YazılarıRehberlik


Sınava Hazırlık YazılarıSınava Hazırlık
})

Telefon+90 553 841 3028

   Fiyat Hesaplama