Blog

Teog Gitti Mys Geldi. Mys Nedir?

Değişen sınav sistemi hem veliler hem öğrenciler ve hem de biz eğitimciler için büyük bir handikap oluşturuyor. Peki şimdi ne olacak? Eminim her kesimin kafasında cevap bekleyen sorular var. Şimdi sınav sistemindeki bu değişimi açıklamaya çalışalım. Yıllardır alışılagelmiş TEOG sınavı kaldırıldı. Yerine “ MYS ” geldi.

Peki MYS nedir?

Sınavsız mahalli yerleştirme sistemi. Öğrenciler kendilerine en yakın olan okullardan isteklerine bağlı olarak tercih ettikleri 5 okuldan birine yerleştirilecek. Özel okullar kendi belirledikleri sınavları oluşturarak nitelikli öğrenci avına çıkacak. Peki kendi mahallesinde seçtiği okul kontenjanı dolduğu zaman açıkta kalan öğrenci ne yapacak? Böyle bir durumla karşı karşıya kalan öğrenciler yıl sonu not ortalamalarına göre yerleştirilecek. Lise kayıt sistemi %90 adrese dayalı % 10 ise sınava dayalı yapılacak. Öğrenciler sınava girmek istedikleri takdirde e-okuldan sınav giriş kayıtlarını yapacak. Sınavlar haziran ayının ilk haftası gerçekleştirilecek.

Öğrenciler bu sınava kendi okullarında girecekler. Lise tercihleri ise temmuz ayında yapılacak. Sınav, ortaokul müfredatına uygun bir konu dağılımı ile yapılacak. Temel derslerden toplam da 90 soru 135 dakika gibi bir zaman diliminde tek oturum şeklinde gerçekleştirilecek. Hangi okulların sınavla kayıt alacağı sorusunun cevabı henüz net değil. Bu sorunun mayıs ayında cevabını bulması bekleniyor.

Sınavın zorunluluğu ortadan kalktı fakat öğrenciler arasındaki kıyas ortadan kalkmadı; yukarıda da açıkladığım gibi kontenjan sınırlamaları olan okullar öğrencilerin başarı puanlarını baz alarak öğrenci yerleştirecek. Yani başarısız olan öğrenciler en az tercih edilen niteliksiz okullara girmek zorunda kalacak. Sınavın ortadan kalkması aslında rekabet ortamını yok etmiş değil. Öğrenciler her zaman bir yarışa tabi tutuluyor, bu yüzden çalışmalarını azim ve kararlılıkla devam ettirmeli asla ümitsizlik hissine kapılmamaları gerekir. Çünkü sınav puanı ya da ortalaması en iyi olanlar kazanacak. Burada da asıl görev velilere ve öğretmenlere düşüyor.

Sınavda Türkçe Dersinin Önemi Ve Sınav Sorusu Konuları

Sınava tabi tutulan öğrenciler için Türkçe dersine ayrılan kısım da her zaman olduğu gibi yine öğrencilerin okuma ve anlama becerileri test edilecek. Kanımca sözcükte, cümlede, paragrafta anlam konuları yine Türkçe bölümünün belirleyici yönü olacaktır. Bu nedenle öğrenciler eğer Türkçe alanından sınavda başarılı olmak istiyorlarsa bol bol kitap okumalı, bu sayede bakış açılarını geliştirmeli ve hayal güçlerinin sınırlarını zorlamalıdırlar.

Tüm öğrenciler için başarı dolu bir gelecek diliyorum.

Sınav sistemi değişse bile müfredat değişmedikçe öğrencilerin düzenli çalışması her zaman başarıyı getirir. Yeni gelen sistemde çıkacak soruların konularını müfredat konuları olacağını düşünürsek yandaki tablo çıkacaktır.

Sözcük Anlamı – Sözcükte Anlam Ses Bilgisi
Söz Yorumu Yazım Kuralları
Deyim ve Atasözü Noktalama İşaretleri
Cümle Anlamı – Cümlede Anlam Sözcüğün Yapısı
Cümle Yorumu Sözcük Türleri
Paragrafta Anlam Fiiller
Paragrafta Anlatım Teknikleri Sözcük Grupları
Paragrafta Konu-Ana Düşünce Cümlenin Ögeleri
Paragrafta Yapı Cümle Türleri
Paragrafta Yardımcı Düşünce Anlatım Bozukluğu

ESENGÜL BÖLGİLİ
(Türkçe Öğretmeni)                                                                                                      

Açılan sayfada 3 adımda ders paketini oluşturabilirsiniz. Almak istediğiniz toplam ders sayılarını yazıp adımları tamamlamanız yeterli…


 

Özel Ders Almak İster Misiniz?

6698 sayılı kanun kapsamında Atabey Eğitim Kurumları'ndan ticari elektronik ileti almayı istiyor musunuz ?

Formda yer alan kişisel verilerimin Gizlilik, Şartlar ve Koşulları sayfasında belirtilen usülde kullanılmasını kabul ediyorum.


Diğer Rehberlik YazılarıRehberlik


Sınava Hazırlık YazılarıSınava Hazırlık
})

Telefon+90 553 841 3028

   Fiyat Hesaplama