Blog

İlginizi çeken her ilana başvuru yapıyor ve beklemeye başlıyorsunuz. Fakat bu süre beklemediğiniz kadar uzun mu sürüyor? Belki de CV’niz ilk 30 saniyede elenenlerden biridir bunu hiç düşündünüz mü? Yüzlerce başvuru arasından sizin işe alınmanızı sağlayacak en önemli şey CV’nizin İK yetkilisinin ilgisini çekebilmesi, aranan pozisyona uygunluğunuzu ne kadar iyi anlatırsanız şansınız o kadar artar. İşte bu noktada sizin için normal gözükebilen ama karşı tarafca teferruat görünen ve elenmenize neden olan bazı bilgiler var. Bunları CV’nizden atmanız sizin için daha iyi olacaktır. Life’d.com’da yayınlanan bir makaleyi sizler için ülkemize göre derledik. Böylece görüyoruz ki dünyanın neresinde olursanız olun işe alınmada genel geçer kurallar hep aynı.

  1. Kariyer Hedefi

Ön yazılarda veya kişisel bilgiler kısmında bahsettiğiniz, almış olduğunuz eğitimin size katkılar sağladığı, ileriye dönük büyük hedeflerinizin olduğu türden subjektif cümleler alan kaybından başka bir şey değildir deniyor. Önemli olan başvurduğunuz kurumda, hangi alanda neler yapmak istediğinizdir. Bu alanı günlük gibi görmekten vazgeçin.

  1. Kişisel Bilgiler

Profesyonel olmayan özel hayata dair bilgiler vermek, CV’nizde gereksiz yer kaplamaktan başka bir şey değil. Özgeçmişinizde kaç çocuğunuz olduğu, nerede büyüdüğünüz, dininiz, veya diğer kişisel ayrıntılarınız hakkında detay içeriyorsa şu an silebilirsiniz. Unutmayın, işe alım yöneticileri, bu kişisel bilgilerin ayrımcılık olarak görülebileceğini düşünerek CV’yi eleyebilirler. Dolayısıyla, bu kişisel bilgilerin profesyonel bir özgeçmiş üzerinde yeri yoktur.

  1. Hobiler

Hobi doğası itibariyle subjektif bir olgudur. Bu yüzden sizin kitap okumayı sevmeniz, futbola merakınız, sinema filmlerini takip etmeniz karşı taraf için hiçbir şey ifade etmez. Ancak ve ancak profesyonel hayatınıza katkı sağlayacak, sizi diğer herkesten farklı kılacağına inandığınız şeyler varsa yazmanız makul olur.

  1. Temel Beceriler ve Referanslarınız

İnternet kullanmak, ileri düzeyde olmadıkça genel seviyede bilinen Mc office programları, e-posta gönderme gibi temel becerileri, özgeçmişinize eklememelisiniz. Bunlar zaten herhangi bir sektörde herhangi bir işin bilmeniz gereken temel araçlarıdır. Ayrıca, önemli bilgilerden biri olan referans kısmına istenildiği takdirde verilecektir yazmayı bırakın. Bu karşı tarafca ‘referansı yok daha görüşmede istenirse apar topar gerçekçi olmayan şeyler ayarlanabilir’ şeklinde algılanacaktır. Referans ya vardır ya da yoktur.

  1. Resminiz

Bir özgeçmiş asla kendi resminizi içermemelidir. Resimli özgeçmişiniz asla profesyonelce görünmüyor. Resminiz özgeçmişinizin herhangi bir yerinde bulunuyorsa şimdi silin diyor yabancı kaynaklar. Fakat ülkemizde durum tam olarak böyle değil. Genelde fotoğraf yoksa alel acele atılmış bir CV gibi algılanabiliyor. Burada dikkat etmeniz gereken şey başvurduğunuz kurumun kriterleri. Eğer ‘fotoğrafsız CV’ istediklerini belirttilerse kesinlikle fotoğrafınızı silin. Aksi bir durumla karşılaşmadıkça da mutlaka profesyonel görünümde bir fotoğrafınız bulunsun, tatilde çekilmiş bir fotoğrafınız değil.

  1. Ufak Tefek İşleriniz

Üniversitede yapmış olduğunuz kısa süreli işler broşür dağıtma, stant hostesliği vb. işler başvurduğunuz işle son derece alâkalı değilse özgeçmişinize yazmayın. Hedefiniz, bu işi yapabileceğinizi size işi alan kişiye göstermek olmalı. Onlara hayat hikayenizi anlatmayın. Kimse hayatınız boyunca çalıştığınız gerçek işinizle ilgisi olmayan işleri önemsemez. Ancak doldurmaları gereken pozisyonla ilgili önemli ayrıntılar özgeçmişinizde varsa ilgilenirler. Bu yüzden özgeçmişinizin içeriğini daima başvurduğunuz işe göre ayarlayın.

  1. Ekstra Belgeler

İşe alım uzmanlarının önündeki yüzlerce CV’yi düşünün, haliyle meşguliyetleri fazla. Eğer bir pozisyona başvuru yapacaksınız CV ve ön yazı dışında başka bir şey yollamayın. Tavsiye mektuplarını, performans raporlarını, not belgelerini ve harika olduğunuzu destekleyen diğer belgelerin kopyalarını eklemek cazip gelebilir, ancak bu ilave dokümantasyonun size yardımcı olma ihtimali düşüktür. Birincisi, gereksiz belgeler göndermek, işe alım müdürüne talimatları uygulayamayacağınızı söyler. İkincisi, bu sizi işi yapabileceğinizi basitçe göstermekten aciz biri gibi gösterir. Özgeçmişiniz, işe alım yöneticisinin ilgisini çektiğinde sizinle görüşmek isteyecektir.  Mükemmel bir özgeçmiş hazırlamak, biraz zaman ayırmanın dışında ekstra belgelerin tümünü eklemek gibi şeyler gerektirmez, bu yüzden eklemeyin.

  1. İletişim Bilgilerindeki Yanlışlıklar

CV’nin en hassas noktalarından biri iletişim bilgileri kısmıdır. Çünkü burada çok fazla bilgi vermekle hiç bilgi vermemek veya yanlış bilgi vermek arasında bir denge kurulmalıdır. Birden fazla iletişim numarası koyup arandığınız zaman annenizle konuşmak ya da sizi aramak isterken yanlış biriyle konuşmak CV’nizin elenmesine sebep olur. Bu yüzden size her daim ulaşılabilecek bir iletişim numarası ve aktif kullandığınız bir mail adresi çok önemlidir. CV’nizdeki fazla numaraları çıkartın, eski numaranızı güncelleştirin.

  1. Uzun Açıklamalar

Geçmiş işlerinizi uzun uzun anlatmak, orada ne yaptı okuyup bulalım dedirtmek yerine kısa ve öz, madde işaretleri kullanarak okumayı kolaylaştıracak şekilde yazmak sizin için artı puan olacaktır. Bu yüzden uzun paragraflarınızı silin.

  1. İmla Hataları

CV’den çıkarılması gereken şey imla hatası nasıl olabilir ki diye düşünmeyin, daha çalışılan işin adının bile doğru yazılmamış olduğu onlarca CV örneği var. Bu yüzden CV’yi oluşturduktan sonra mutlaka baştan sona tekrar okuyun ve hatta başkalarına da okutun.

})

Telefon+90 553 841 3028

   Fiyat Hesaplama