Blog

Merhabalar bu yazımızda iş görüşmesi süreçlerinden bahsedeceğiz.

Bir önceki yazımızda sizlere doğru CV nasıl hazırlanır bundan bahsettik. Bu yazımızda ise iş görüşmesine çağrıldığınızda nasıl davranmalısınız ve iş görüşmesine nasıl hazırlanmalısınız gibi bilgileri paylaşacağız. Üzerinde emek harcanarak oluşturduğunuz özgeçmiş sizi doğruca mülakat aşamasına taşıdı ve artık ikinci aşamadayız. Blog yazılarımızda öncelikle kendi sektörümüzde ilgili bilgiler paylaşacağız. Eğitim sektöründe yer alan bir kuruluş olarak, öğretmen veya yönetici adayı bize nasıl başvurmalı ya da başvurduğunda neler yapmalı, nelere dikkat etmeli bunları anlatacağız.

Diyelim ki bir eğitim kuruluşu tarafından iş görüşmesine çağrıldığınız. Mülakat başlıyor hazır mısınız?

İş Görüşmesi Aslında İlk Telefonla Başlar

Bir gün evde otururken ansızın bir telefon geldi ve karşı taraftaki kişi size başvurduğunuz pozisyon için görüşmeye çağrıldığınızı söyledi. Evet, işte mülakatınız aslında tam da bu noktada başlıyor.  Birçok kişinin belki de hiç aklına gelmeyecek bir ayrıntıdır ama telefonda konuşurken bile sizler işveren tarafından değerlendirmeye alınmış oluyorsunuz. Telefon konuşması esnasında vereceğiniz tepkiler sizin nasıl bir kişiliğiniz olabileceği hakkında yorumlar yapılmasına sebep oluyor. Bu yüzden yapmanız gereken dikkatlice dinlemek. Burada önemli bir noktaya değinelim, farz edelim ki o an dışarıdasınız veya konuşamayacağınız bir ortamda bulunuyorsunuz, böyle zamanlarda bir daha aramazlar kaygısıyla ne dendiğini hiç anlamadan randevuyu kabul etmek demek şansınızı yarı yarıya düşürmek demektir. İlerleyen satırlarda değineceğimiz gibi mülakata giderken yapılacak hazırlıklar çok önemlidir ve bilgi sahibi olmadan girdiğiniz bir mülakattan olumlu sonuçlar çıkması çok da olası değildir. Peki, ne yapmalıyız? Eğer konuşamayacak durumdaysanız kendilerini daha sonra arayıp arayamayacağınızı mutlaka sorun. Bu gayet insani bir durumdur, kimsenin olumsuz karşılayacağını düşünmüyorum.

Konuşabiliyorsak ne yapmalıyız? Dikkatlice dinleyelim ve mutlaka kurumun adını, bizim için düşünülen pozisyonu not alalım. Adresi size mail veya SMS yoluyla ileteceklerdir. Burada asla yapmamamız gereken şey ‘bana adresi whatsappdan konum atar mısınız?’ diye sormak olacaktır. 21.yüzyılda, teknolojinin milenyum çağında bundan daha doğal ne olabilir ki diye düşüneceksiniz. Şöyle ki birçok kurumsal firma sabit telefon hatları kullanır. Mobil hat üzerinden aranmış olsanız bile işe müracaat eden sizlersiniz. Bu yüzden biraz çaba göstermeli ve gideceğiniz kurumu araştırmalısınız. Size atılacak adres bilgisinde zaten açık adres yazılmıştır, bunu Google’dan bulmak ne kadar zor olabilir ki?  Ayrıca bu sizin hakkınızda ‘hazıra alışkın’ gibi bir ön izlenim oluşturur. Bu yüzden tüm bilgileri dikkatlice dinleyip, mümkünse kimle görüşeceğinizi de öğrenmek sizin adınıza faydalı olacaktır.

İş Görüşmesine Hazırlık İçin Zamanınızı İyi Kullanın

Telefonla iş görüşmesine davet aldınız, adresi öğrendiniz. Peki, mülakat gününe kadar neler yapmalısınız?  İş görüşmelerinde ikinci önemli nokta ise mülakata hazırlık aşamasıdır.  Kurumlar sizi hiçbir zaman aynı gün içerisinde davet etmezler. Çünkü görüşmeyi yapacak kişi kendini muhtemelen bir gün önceden ayarlayacaktır. O yüzden en az bir gün iş görüşmesine hazırlık zamanınız var. Bu esnada yapmanız gereken en önemli şey gideceğiniz kurumu detaylı bir şekilde araştırmak olacaktır. Popüler deyimle stalklama yapmalısınız. Evet yanlış duymadınız kurumu stalklayın. Günlük bir iş haline getirdiğiniz bu olayı gerçek işinizi bulmak için de kullanın. Web sayfalarına girin, Facebook, Instagram, Twitter vb. her türlü sosyal medya hesaplarına bakın. Bu kurum nasıl bir kurum, ne gibi işler yapıyorlar, kaç şubeleri var, yerleri nerede gibi sitelerinde bahsedebilecekleri birçok konuyu detaylı bir şekilde araştırın. Kurum hakkında bu mecralarda bulunan ve işinize yarayacağını düşündüğünüz konularla alakalı ön bilgi edinin. Mümkün olduğu kadar her sekmeye girmeye çalışın. Sosyal medyalarında ne gibi şeyler paylaşmışlar, nelere dikkat ediyorlar, hassasiyetleri neler tüm konuları inceleyin. Peki bunu yapmak size ne kazandıracak? Mülakat başladığı andan itibaren, hatta kuruma girerken çok fazla heyecanlanacaksınız. Bir işte çalışmanız toplamda 1 saati geçmeyecek bir konuşmaya bağlı. Bu yüzden de gergin olacaksınız ama kurum hakkında edindiğiniz ön bilgi ve her ayrıntı size zihnen bir hazırlık oluşturacak, özgüveninizi artıracaktır. Böylece heyecanınıza yenik düşmeden, sorulan soruları yanıtlayabileceksiniz. Burada çok önemli bir noktada mesleki yeterliliğiniz. Günümüz şartlarında mezun olur olmaz iş bulmak bir lüks durumunda. En az 2 yıl tabiri caizse bilgileriniz nadasa bırakılmış oluyor. Öğretmenlerden örnek verelim. Mezun olur olmaz kpss’ye hazırlanmaya başlıyorsunuz, tabiî ki de ilk yılınızda atanamıyorsunuz. Bilgileriniz teoride tazedir ama hiç pratiğe dökülmemiş, karşınıza birini alıp ders anlatımı yapmamışsınızdır. Bir de iş bulamamanın verdiği kendini salmışlıkla alan bilgilerinizi unutursanız, o mülakata hiç gitmeyin daha iyi. İşte bu yüzden durum her ne olursa olsun mutlaka alan bilgilerinizi tazelemelisiniz. Size üniversite kitaplarınıza gömülün demiyorum. Öğretmenler milli eğitimin sitesinden müfredat bilgilerini güncelleyebilir, bir iktisat mezunu çağrıldığı pozisyonda ne gibi işler yapılıyor bunları araştırabilir mesela. İş görüşmesini iyi bir sonuçla atlatmanın ilk yolu mülakata %100 hazır bir zihinle girmektir.

Mülakata giderken yanınızda cv’nizi, varsa çeşitli sertifika ve belgelerinizi de götürmeyi unutmayın. Bunları mail yolu ile ulaştırmış olabilirsiniz fakat bunları yanınızda hazır bulundurmanız bu iş için emek harcadığınızı ve zihnen hazır olduğunuzu karşı tarafa gösterir.

Bir de fiziki hazırlık vardır ki bunu da dış görünüş olarak açıklayabiliriz. ‘Mülakata giderken nasıl giyinmeliyiz’ tarzı yazıları eminim yüzlerce kez görmüşsünüzdür. Size kısa ve öz olarak şunu söyleyebiliriz ‘herkes kendi değerini kendi belirler’. Karşı taraftan saygı görmek istiyorsanız kendinizi ‘saygı değer’ bir duruma sokmalısınız. Bu doğrultuda ne giyerseniz giyin doğru olacağından eminim.

En Önemli Özellik Dürüstlük

Gelelim üçüncü aşamaya; çağrıldınız, tüm hazırlıklarınızı yaptınız artık ‘o an’ sizin için başladı. Mülakatlar, yapılacak işin türüne bağlı olarak çeşitlilik gösterebilir. Sizi mülakat öncesi sınava tabi tutabilirler. Grup mülakatı, stres mülakatı ve yetkinlik mülakatı gibi mülakat çeşitleri var. Her ne olursa olsun ruhen ve zihnen hazır olduğunuz bir iş görüşmesi sizin için işe başlangıç biletidir. Bu aşamalarda sakin olmaya, sorulan soruları dikkatlice dinleyip, düşünerek cevaplamaya özen gösterin. Sakin olma konusunu tekrar vurgulayalım. Unutmayın karşınızdaki kişi kurumun bir çalışanı ve hiçbir zaman sizden ne daha fazla ne de daha az değil. Kurumu temsil ettiği için çok dikkatli davranacaktır. Bazen sizi zorlayacaktır, hatta çoğu zaman zorlayacaktır. Çünkü eğer siz kurum için doğru kişi değilseniz ve o sizi seçmişse bunun sorumlusu o kişi olacaktır. Bu yüzden karşı taraftan yöneltilen sorulara mümkün olduğunca sakin olarak cevap vermelisiniz. Soruları nasıl cevaplamalıyız derseniz bunun hiçbir teorik yanıtı yok. Dürüst olmanız önemlidir. Ne kadar dürüst cevaplar verirseniz o kadar işe yaklaşmış olursunuz. Şunu da asla unutmayalım eski işyerinizden çıkış nedeninizi aktarırken en doğru hali ile anlatmalısınız. Çünkü emin olun karşı taraf bunu araştırır ve ne olduğunu öğrenir. Hangi sektör olursa olsun aynı birim içerisindeki kişiler birbirleriyle mutlaka bağlantı içerisindedir. Bu yüzden sakın ha sakın karşı tarafı kötüleyerek yeni işyerinize şirin gözükmeye çalışmayın. Özetle iyice dinleyerek, düşünerek ve dürüştçe yanıtladığınız tüm sorular sizi işinize bir adım daha yaklaştırır.

})

Telefon+90 553 841 3028

   Fiyat Hesaplama