Blog

İş Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler (Nasıl CV Gönderilir?)

Dijital çağın verdiği her nimetten yararlanarak güzel bir CV oluşturdunuz, ilginizi çeken ilana başvurdunuz veya ilgilendiğiniz şirketin ik mail adreslerine özgeçmişinizi gönderdiniz ama dönüş alamıyor musunuz? İşte bu yazı tam olarak sizler için yazıldı. “Doğru CV nasıl hazırlanır?” adlı yazımızda yetkililerin ilgisini çekebilecek özgeçmiş tavsiyeleri vermiştik. Bu doğrultuda hazırladığınız güzel bir özgeçmiş, sizi işinize bir adım daha yaklaştıracak fakat işe girmenizi tamamen sağlamayacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken çok küçük bir nokta var o da iş başvurusunu doğru bir şekilde göndermektir.

Ne demek yani CV göndermek, dosyayı ekle göndere bas gitsin, ne var ki bunda dediğinizi duyar gibiyiz. İşte bazı zamanlarda bundan daha fazlası gerekiyor. Gelin, CV gönderimi ile iş başvurusunda dikkat edilmesi gereken 5 önemli noktayı birlikte gözden geçirelim.

Her Bilgisayarda Açılabilir Format

Kullandığınız bilgisayardan kaynaklı format farklılıkları CV mağduru olmanızdaki en büyük etkenlerden biridir. Oluşturduğunuz özgeçmiş her bilgisayarda açılabilir olmalıdır. Bu yüzden mutlaka evrensel olarak kullanılan PDF veya .DOC (Word) formatını kullanmalısınız. Akıllı telefonların, bilgisayarların yerini almasıyla her işimizi oradan yapar olduk. Kolaylık olması nedeniyle içerisindeki birçok uygulamadan CV oluşturabilirsiniz. Fakat karşı tarafın bir iş yerinde bulunduğu ve büyük bir ihtimalle Windows işletim sistemi kullandığı düşünülürse, telefon uygulamalarınızdan oluşturduğunuz dosyaların açılmama ihtimaline dikkat etmelisiniz.

Şirketlerin ik bölümleri günde onlarca özgeçmiş alır, bu yüzden sadece 1 kez incelenme hakkınız var. Ve açılamayan bir özgeçmiş ile daha ilk hakkınızda kaybetmiş olursunuz.

CV Dosyanızın Adı

Önceki yazılarımızda özgeçmişinizi bir kimlik gibi düşünün demiştik. Karşı tarafın sizi ne şekilde tanıyacağı, içerisinde yazan şeylere bağlıdır. Peki, bu kimlik kimin kimliği? Oluşturduğunuz dosyalar internetten alınan hazır formlarsa genelde indirildiğinde ‘örnek’ ‘cv_ornek’ tarzı isimler yazar. Ve siz son aşamada buna dikkat etmez ve bu şekilde kaydederseniz karşı tarafa “ornek_cv” şeklinde bir dosya göndermiş olursunuz.

Bu hata da sizi prestij açısından etkiler. Dosyayı açtılar içini okuyacaklar ama dışında yazanı da gördüler artık. Bu yüzden özgeçmişinizi mutlaka ‘Adınız Soyadınız-CV’ şeklinde kaydetmelisiniz. İsterseniz mesleğinizi bile ekleyebilirsiniz fakat bu bazı pozisyonlar için dezavantaj olabilir. Örneğin bir iktisat mezunu kişi ‘Ad Soyad-CV- İktisat’ şeklinde yazsa biraz garip durur. Başvurduğu pozisyon örneğin bankada gişe memurudur ama tahsilat departmanında da çalışabilir. Yani alanınız birçok işi yapmaya müsaitse yazmasanız daha iyi olur. Sizin o pozisyonu istediğiniz düşünülüp diğerleri için değerlendirmeyebilirler. Ama bir matematik öğretmeniyseniz elbette ki yazmalısınız, zaten sizi başka bir branşta değerlendirme gibi bir ihtimal olmaz.

Mail Adresi

Özgeçmişinizi doğru bir formatta ve doğru bir isimle kaydettiniz şimdi gelelim gönderme kısmına. Öncelikle şunu bir netleştirelim. 2000’li yılların başlarında altın çağlarını yaşayan meşhur programlardan kalan uzun, garip, İngilizce terimli, bol alt tireli bir mail adresiniz varsa lütfen değiştirin. 2018 yılında, iş hayatında halen bu tip mailleri görmek maalesef mümkün. İsterseniz kendi şahsi hesaplarınızda elbette kullanabilirsiniz. Ama iş yaşamınız için kullanacağınız ‘adsoyad@……’  şeklinde bir mailinizin olması gerekiyor.

Gelin bu duruma insan kaynakları uzmanı gözüyle bakalım. Bilgisayarına bir bildirim geliyor, posta kutusunu açıyor. Karşılaştığı manzara ‘pinkcloud_34’ den bir mail, içini açıyor bir CV. Tamam bu CV’ye bakar ama karşı tarafta oluşturduğunuz ilk izlenimi düşünebiliyor musunuz? Bir de CV’niz açılmıyor ve adı ‘cv-indir’ ise geçmiş olsun. Artık o şirketi unutabilirsiniz.

Peki, bu neden önemli? Ben okulumu başarıyla bitirmiş, az çok tecrübesi olan bir insanım, neden beni tercih etmesinler derseniz de şöyle cevaplayabiliriz; Bu şirket sizi işe alacak, o alanı size emanet edecek, birçok şeyden sorumlu olacak ve karşılığını alacaksınız. Fakat siz bu yaptıklarınızla en baştan ben bu iş için vaktimi harcayamam diyorsunuz. Belki çok küçük bir ayrıntı ama ilk izlenim açısından gayet önemli bir durumdur.

Bu yüzden eğer ad-soyad veya tam tersi şeklinde gayet ciddi ve sade bir mail adresiniz yoksa bu yazıyı okuduktan sonra mutlaka bir hesap açın. İsimlerin daha önceden alınmış olması durumunda yanına rakam eklemenin çok da abes kaçmayacağını da belirtelim.

Mail Gönderme

Ne kadar da abarttınız yahu demeyin, bu yazılar tamamen gerçek kişi ve olaylara dayanmaktadır. Konusuz mailler sizin en büyük düşmanınızdır bunu unutmayın. Bu CV’yi bize neden gönderdiniz?  Önce bu konuyu bir netleştirelim. “İş başvurusu, Bilgi alma, Görüşme Hakkında, Referans” vb. gibi konu her neyse mutlaka onu yazmalısınız. Yetkili sabah işe geliyor posta kutusunda 50 tane mail var. Kimden, nereden geldiğine göre öncelik vererek okumaya başlayacak. İşte yine ilk rauntta elenmemek için mutlaka doğru başlıkla göndermeniz gerekmektedir.

Mail İçeriği

Artık geldik son dönemece. Bunu da başarılı bir şekilde aşarsanız gerisi mülakatlara kalır. Profesyonel gözüken bir mail ile konusu belli, içeriği açılabilen ve kime ait olduğu bilinen bir CV gönderime hazır. Ama göndermeden önce maile birkaç cümle yazabilirsiniz. Ama sakın bunlar kariyer sitelerindeki hazır ön yazı kalıpları olmasın. Şirketin özellikleri göz önünde bulundurulmadan her yere aynı şekilde gönderilen o otomatik mesajlar maalesef çok sıkıcı. Gayet profesyonel gözüken bir not olmasına rağmen onları sizin yazmadığınız biliniyor. Bu yüzden de hiçbir değeri yok.

Kendinizi sizden başkası anlatamaz. Bu yüzden başvuru yaptığınız bu işi neden istediğinizi birkaç güzel cümle ile anlatırsanız, samimiyetle bu işi istediğiniz anlaşılır. Tabi samimi olmak adına sakin maile gülen yüz emojileri eklemeye de kalkmayın. Sokakta yürürken birden bire hiç tanımadığınız bir insanla samimi bir şekilde konuşur musunuz? Maili nasıl yazdığınız, içeriği ne şekilde gönderdiğiniz de işte bu yüzden bu kadar önemlidir. Hiç tanımadığınız insanlarla iş vesilesi ile mailinizde konuşmuş oluyorsunuz. Bu yüzden ciddiyet ve samimiyet çizgisini aşmamaya dikkat etmelisiniz.

Tüm bu süreçleri gözden geçirdikten sonra gönül rahatlığı ile mailinizi gönderebilirsiniz. Bu yazıyla, aklınızda “neden gönderdiğim maillere hiç dönüş olmuyor?” sorusunu biraz cevaplandırmayı umuyoruz. Tabi tüm bunlar size maalesef işe girme garantisi vermez, burada özgeçmişinizin içeriği göz önüne alınır. Ama o CV’yi açtırmak  ve okutmak da başlı başına bir meseledir. Gönderdiğiniz maili sunuş şeklinize göre özgeçmişiniz ya görüntülenir yada onlarca mailin arasında kaybolup gider.

})

Telefon+90 553 841 3028

   Fiyat Hesaplama